Fleksibilitet og skalerbarhed: Hvordan tilfører du de bedste ressourcer og kompetencer til dine projekter?

I en tid, hvor fleksibilitet og skalerbarhed er afgørende for succes, står mange virksomheder over for valget om, hvordan de bedst supplerer deres it-kompetencer. Rekruttering af faste ressourcer kan ofte være en langvarig og kompleks proces, særligt i et marked, hvor efterspørgslen på specialiserede it-profiler langt overstiger udbuddet. For mange virksomheder er det derfor svært at finde og fastholde de nødvendige kompetencer internt.

Derfor vælger mange virksomheder at supplere deres it-ressourcer enten ved at source gennem et sourcingbureau eller samarbejde med et konsulentfirma. Begge tilgange har deres styrker – men hvornår giver det mening at vælge den ene frem for den anden?

Efter mere end 13 år som konsulent, primært inden for strategiske anskaffelser, it-sourcing/udbud, program/projektledelse, managed services og contract management, bliver jeg stadig beæret, når jeg modtager henvendelser fra sourcingbureauer, der efterspørger mine kompetencer. Men jeg bliver også en smule trist, når jeg alligevel siger nej tak... Det har (igen) fået mig til at reflektere over, hvorfor jeg mener, det er ”forkert” at købe bl.a. min type ressource via et sourcingbureau.

Sourcing af it-kompetencer: Hvornår skal du vælge et sourcingbureau, og hvornår skal du samarbejde med et konsulentfirma?

Lad os først definere, hvad et sourcingbureau og en konsulentvirksomhed er. Jeg bruger termen sourcingbureau, fordi det præcist beskriver den opgave, de løser – og løser godt og effektivt. Man kunne også kalde dem ressourcebureauer, it-bemandingsbureauer, konsulentbrokere eller endda vikarbureauer, da disse betegnelser også rammer deres funktion fint.

Det kan dog skabe forvirring, når nogle sourcingbureauer markedsfører sig som konsulentfirmaer. Men der er væsentlige forskelle, som kan have stor betydning for din virksomheds projekter og resultater.

Sourcingbureauer fokuserer primært på at levere ressourcer – specialister, der kan tilføjes til et projekt eller team for at løse specifikke opgaver. Disse ressourcer arbejder under din ledelse og følger dine processer og retningslinjer. Sourcingbureauernes styrke ligger i evnen til hurtigt at matche den rette kompetence med dine behov.

Konsulentfirmaer, derimod, leverer ikke blot specialister, men også processer, systemer og lederskab. De påtager sig ofte et større ansvar for strategisk analyse, planlægning og implementering af løsninger, der skal sikre projektets succes. Konsulenternes erfaring og brug af Best Practice giver dig en partner, der kan drive projektet fra start til slut, og de har ofte en professionel ansvarsforsikring for at beskytte både sig selv og kunden.

Jeg vil undlade at nævne specifikke eksempler på konsulentfirmaer, sourcingbureauer og hybrider, da de fleste kender dem. Men hvornår skal du vælge den ene frem for den anden?

Når der er brug for ekstra hænder til operationelle opgaver

Sourcingbureauer er en oplagt løsning, når der er brug for ressourcer til opgaver, som din virksomhed selv kan lede, typisk i en afgrænset periode. Det kan være til udviklingsteams eller infrastrukturprojekter, hvor I har fuld kontrol over opgaveledelsen. Sourcingbureauerne har typisk en stor pulje af it-specialister, der hurtigt kan træde til og løse opgaver efter jeres instruktion.

Fordelen ved at bruge sourcingbureauer er hastigheden og fleksibiliteten i at skaffe de rigtige ressourcer, og ofte er prisen også konkurrencedygtig. I disse tilfælde er det virksomheden, der styrer retningen, mens bureauet leverer de hænder og hoveder, der skal til for at få opgaven løst.

Når der er brug for mere end blot ressourcer

På den anden side er der situationer, hvor det kræver mere end blot ekstra hænder. Her kan det være nødvendigt at trække på et konsulentfirma, der ikke kun leverer specialister, men også bringer it-systemer, skabeloner og best practice til bordet. Konsulentfirmaer har ofte velafprøvede metoder, der sikrer en smidig og sikker gennemførelse af projekter – fra it-udbud og programledelse til strategiske it-planer. Disse leverancer kan være vanskelige at håndtere for sourcingbureauer, der primært baserer deres forretning på timebaserede ydelser.

Et vigtigt aspekt ved konsulentfirmaer er deres erfaring med at tage ansvar for hele opgaven. Det kan inkludere dybdegående analyser, styring af komplekse processer og leverancer, som virksomheden ikke selv har kompetencer til at lede – ofte på områder, hvor man sjældent har erfaring, såsom anskaffelse af en ERP-løsning eller migrering af infrastruktur til Cloud. Hertil kommer, at konsulentfirmaer typisk har en professionel rådgiverforsikring, som yder en ekstra tryghed for kunden og sikrer, at konsulentfirmaet har hånden solidt plantet på kogepladen.

Derfor er det vigtigt at forstå, at selvom nogle sourcingbureauer markedsfører sig som konsulentfirmaer, tilbyder de sjældent samme grad af systemer, processer, ansvar og strategisk ledelse som egentlige konsulentfirmaer. Der findes også hybrider, der både har interne konsulenter og specialister samt samarbejder med freelancere for at udnytte fordelene ved begge modeller.

Hvornår vælger du hvad?

Er opgaven konkret og kortvarig, og har din virksomhed de nødvendige faglige ledelseskompetencer, giver det mening at source ressourcer gennem et sourcingbureau. Men hvis der er behov for en mere omfattende løsning med procesansvar, strategisk ledelse og implementering, er et konsulentfirma det rette valg.

En konsulentvirksomhed kan også hjælpe dig med at fastholde kontinuitet efter gennemførelse af et projekt, idet de ofte kan tilbyde services og timebaserede ydelser, der ikke nødvendigvis betyder korte kontrakter med fast bemanding.

Ved at vælge den rigtige model for dit specifikke behov sikrer du, at din virksomhed får både den nødvendige ekspertise og det ansvar, der skal til for at skabe resultater.

 ---

Denne artikel afspejler min egen personlige holdning, men jeg har forsøgt at dække emnet objektivt. Skal min egen subjektive holdning alligevel afspejles, så mener jeg det er alt for dyrt at købe ressourcer som mine gennem et sourcingbureau, alene af den årsag at jeg løser opgaverne langt billigere end hvis man igennem et anskaffelsesforløb skulle have mig på en fast kontrakt (som er måden de fleste arbejder på).